Kwaliteit en rechten

Kwaliteit en rechten

Ik ben lid van diverse beroepsverenigingen
• Landelijke vereniging van vrijgevestigde psychologen en psychotherapeuten (LVVP)
• Nederlands Instituut van Psychologen (NIP)
• Vereniging EMDR Nederland (VEN)

Eveneens heb ik in december 2022 het visitatietraject van het NIP succesvol doorlopen. Hierbij worden diverse kwaliteitscriteria voor de praktijkvoering gecontroleerd.

Ik neem deel aan enkele intervisiegroepen. Het doel van deze intervisiegesprekken met beroepsbeoefenaars is om de deskundigheid te vergroten en de kwaliteit van het handelen te verbeteren. Tevens volg ik met enige regelmaat cursussen en nascholingen.

Kwaliteitsstatuut

Per 1 januari 2017 zijn alle aanbieders van ‘geneeskundige GGZ’, dat wil zeggen ggz binnen de Zorgverzekeringswet, verplicht een Kwaliteitsstatuut openbaar te maken. In het Kwaliteitsstatuut worden de taken, de verantwoordelijkheden, benodigde competenties beschreven en hoe de juiste hulp is geregeld. Voor een overzicht van mijn Kwaliteitsstatuut klik HIER.

Klachten

Mocht het voorkomen dat je niet tevreden bent over de werkwijze dan is het goed om dit samen te bespreken. Dit kan verhelderend werken en kunnen we kijken hoe we hier uit kunnen komen. Wanneer we er samen niet uitkomen zijn er verschillende mogelijkheden. Deze zijn terug te vinden op de website van de LVVP.

Rechten en plichten

Als vrijgevestigde psycholoog ben ik verplicht mij te houden aan bepaalde wetten en regels, zoals de beroepscode voor psychologen. Daarnaast zijn er verschillende wetten waarin de rechten en plichten van zowel de client als de zorgaanbieder zijn vastgelegd. Dit is onder andere de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG), de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (Wgbo),de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) en de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg). Uitgebreide informatie kun je terugvinden op de website van de  LVVP.